Receptura:

Słoneczny Orkisz5.00kg
Mąka pszenna typ 7504.00kg
Mąka żytnia typ 7201.00kg
Drożdże0.40kg
Woda5.80l
RAZEM:16.20kg

Parametry:

  • Czas miesienia (miesiarka spiralna):
  • 4 min wolno 5 min. szybko
  • Temperatura ciasta:
  • 24- 26 °C
  • Naważka kęsów:
  • 450 g
  • Czas leżakowania:
  • 10 min.
  • Czas fermentacji:
  • 40 min.
  • Czas pieczenia:
  • 50 min.
  • Temperatura pieca:
  • 240 opadająca do 200 °C

Wytwarzanie:

Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Chleb można przyozdobić stemplem w kształcie słońca i posypać słonecznikiem.
Słoneczny Orkisz

Słonecznik był mistycznym symbolem dawnej cywilizacji Inków. Słonecznik jest bogaty w witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. To także źródło fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, białka i witaminy E. Ponadto zawiera pierwiastki śladowe: cynk, mangan, miedź, chrom oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (które pomagają chronić tętnice). Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego, wspomagają profilaktykę chorób serca i niwelują poziom stresu. Są popularną i smakowitą przekąską.
Orkisz znany był od starożytności, stanowił ważną część pożywienia gladiatorów, zapewniając im siłę i wytrwałość. Lata jego świetności minęły, po to, aby w dzisiejszych czasach powrócił jako antidotum na współczesne choroby.