To chleb w 100% żytni. Zawiera zarodki pszenne, naturalne źródło witamin grupy B, E oraz składników mineralnych (fosfor, magnez, potas i cynk). Ten niezwykle cenny produkt można nazwać naturalnym koncentratem multiwitaminowym zapewniającym duże dawki związków mineralnych. Zarodki pszenne zawierają do kilkudziesięciu razy więcej witamin i minerałów niż mąka oczyszczona. Serwatka zawarta w chlebie obfituje w ważne dla zdrowia witaminy: B2, B12, B1 i B6, zawiera kwas pantotenowy, którego brak wywołuje m.in. stany zapalne skóry, biegunki, zahamowanie wzrostu, siwienie i wypadanie włosów. Jest w serwatce także biotyna, zwana witaminą H. Uważa się, iż 1 litr serwatki pokrywa w 33 proc. zapotrzebowanie na witaminy B1, B6 i B12 oraz na biotynę, w 66 proc. na kwas pantotenowy oraz w 80 proc. na witaminę B2. |