Receptura:

Mąka żytnia typ 7206.70kg
Chleb Fitness3.30kg
Drożdże0.40kg
Woda8.00l
RAZEM:18.40kg

Parametry:

  • Czas miesienia (miesiarka spiralna):
  • 8 min. wolno, 2 min. szybko
  • Temperatura ciasta:
  • 26 – 28 °C
  • Naważka kęsów:
  • 450g
  • Czas leżakowania:
  • 20-30 min.
  • Czas fermentacji:
  • 40 min. (temp. 36°C, wilgotność 70%)
  • Czas pieczenia:
  • 40 min.
  • Temperatura pieca:
  • 250°C opadająca do 200°C

Wytwarzanie:

Mieszankę Chleb Fitnes-man wymieszać z całą ilością wody i odstawić. Po upływie 30 min dodać pozostałe składniki. Następnie wyrobić ciasto zachowując parametry.
Chleb Fitness

To chleb w 100% żytni. Zawiera zarodki pszenne, naturalne źródło witamin grupy B, E oraz składników mineralnych (fosfor, magnez, potas i cynk). Ten niezwykle cenny produkt można nazwać naturalnym koncentratem multiwitaminowym zapewniającym duże dawki związków mineralnych. Zarodki pszenne zawierają do kilkudziesięciu razy więcej witamin i minerałów niż mąka oczyszczona.
Serwatka zawarta w chlebie obfituje w ważne dla zdrowia witaminy: B2, B12, B1 i B6, zawiera kwas pantotenowy, którego brak wywołuje m.in. stany zapalne skóry, biegunki, zahamowanie wzrostu, siwienie i wypadanie włosów. Jest w serwatce także biotyna, zwana witaminą H. Uważa się, iż 1 litr serwatki pokrywa w 33 proc. zapotrzebowanie na witaminy B1, B6 i B12 oraz na biotynę, w 66 proc. na kwas pantotenowy oraz w 80 proc. na witaminę B2.