Receptura:

Chleb Afryka5.00kg
Mąka pszenna typ 7503.00kg
Mąka żytnia typ 7202.00kg
Drożdże0.40kg
Woda6.50l
RAZEM:16.90kg

Parametry:

  • Czas miesienia (m. spiralna):
  • 3 minuty wolno, 6 min. szybko
  • Temperatura ciasta:
  • 26°C
  • Naważka kęsów:
  • 450g
  • Czas leżakowania:
  • 2x10min.
  • Czas fermentacji:
  • 40 min.
  • Czas pieczenia:
  • 45-50 min.
  • Temperatura pieca:
  • 230 opadająca do 200°C

Wytwarzanie:

Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Odważyć kęsy i udekorować wg własnego uznania.
Chleb Afryka

Kompozycja na bazie mąki TEFF. Maka TEFF jest jednym z najstarszych zbóż pierwotnie występującym w Etiopii. Dziko rosnąca pszenica w Afryce jest bezglutenowa, ma niski indeks glikemiczny, Obok dużej zawartości żelaza i wapnia zboże to jest zasobne w kwas foliowy, błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty. Bardzo ważny w diecie u osób chorujących na celiakę.