Receptura: Chleb Afryka | 5.00 | kg | Mąka pszenna typ 750 | 3.00 | kg | Mąka żytnia typ 720 | 2.00 | kg | Drożdże | 0.40 | kg | Woda | 6.50 | l | RAZEM: | 16.90 | kg |
Parametry: - Czas miesienia (m. spiralna):
- 3 minuty wolno, 6 min. szybko
- Temperatura ciasta:
- 26°C
- Naważka kęsów:
- 450g
- Czas leżakowania:
- 2x10min.
- Czas fermentacji:
- 40 min.
- Czas pieczenia:
- 45-50 min.
- Temperatura pieca:
- 230 opadająca do 200°C
Wytwarzanie: Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Odważyć kęsy i udekorować wg własnego uznania. |
| Chleb Afryka |  | Kompozycja na bazie mąki TEFF. Maka TEFF jest jednym z najstarszych zbóż pierwotnie występującym w Etiopii. Dziko rosnąca pszenica w Afryce jest bezglutenowa, ma niski indeks glikemiczny, Obok dużej zawartości żelaza i wapnia zboże to jest zasobne w kwas foliowy, błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty. Bardzo ważny w diecie u osób chorujących na celiakę. |
|