Receptura: Żytni Królewski 40% Mix | 4.00 | kg | Mąka graham | 3.00 | kg | Mąka żytnia typ 720 | 3.00 | kg | Drożdże | 0.40 | kg | Woda | 7.00 | l | RAZEM: | 17.40 | kg |
Parametry: - Czas miesienia (m. spiralna):
- 2 min. wolno 6 min. szybko
- Temperatura ciasta:
- 26°C
- Naważka kęsów:
- 550 g
- Czas leżakowania:
- 2 x 10 min.
- Czas fermentacji:
- 40 min. (temp. 35°C, wilgotność 75%)
- Czas pieczenia:
- 50 min.
- Temperatura pieca:
- 230°C opadająca do 200°C
Wytwarzanie: Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Po okresie leżakowania rozważyć na kęsy. Kęsy układać do foremek. Posypać z góry posypką dekoracyjną. |
| Chleb Plebejski | | Już 2700 lat temu Egipcjanie ugniatali dość rzadkie ciasto z mąki pszennej w wielkich glinianych misach. Pieczywo Plebejskie zawiera błonnik i witaminy, dzięki czemu charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Różnorodność wyśmienitych składników (len, słonecznik, śruta, płatki ziemniaczane) gwarantuje doskonały smak i przyjemny aromat. |
|