Receptura:

Żytni Królewski 40% Mix4.00kg
Mąka graham3.00kg
Mąka żytnia typ 7203.00kg
Drożdże0.40kg
Woda7.00l
RAZEM:17.40kg

Parametry:

  • Czas miesienia (m. spiralna):
  • 2 min. wolno 6 min. szybko
  • Temperatura ciasta:
  • 26°C
  • Naważka kęsów:
  • 550 g
  • Czas leżakowania:
  • 2 x 10 min.
  • Czas fermentacji:
  • 40 min. (temp. 35°C, wilgotność 75%)
  • Czas pieczenia:
  • 50 min.
  • Temperatura pieca:
  • 230°C opadająca do 200°C

Wytwarzanie:

Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Po okresie leżakowania rozważyć na kęsy. Kęsy układać do foremek. Posypać z góry posypką dekoracyjną.
Chleb Plebejski

„Już 2700 lat temu Egipcjanie ugniatali dość rzadkie ciasto z mąki pszennej w wielkich glinianych misach”. Pieczywo Plebejskie zawiera błonnik i witaminy, dzięki czemu charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Różnorodność wyśmienitych składników (len, słonecznik, śruta, płatki ziemniaczane) gwarantuje doskonały smak i przyjemny aromat.