Receptura:

Dinkel Królewski 100% Mix10.00kg
Drożdże0.18kg
Woda7.00l
RAZEM:17.18kg

Parametry:

  • Temperatura ciasta:
  • 28-30°C
  • Naważka kęsów:
  • 2 x 550g
  • Czas leżakowania:
  • ok. 30 min.
  • Czas fermentacji:
  • 45 – 50 min. (temp. 36°C, wilg. 70%)
  • Czas pieczenia:
  • 70-75 min
  • Temperatura pieca:
  • 250°C opadająca do 200°C
  • Czas miesienia (ubijaczka):
  • 4 min. wolno 8 min. szybko

Wytwarzanie:

Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Odważyć na kęsy i obtoczyć ze wszystkich stron w słoneczniku i włożyć po dwa chleby do foremki. Po wygarowaniu wypiekać z obfitym zaparowaniem. Ostatnie 10 min. piec przy otwartym lufcie.
Chleb orkiszowy DINKEL

Najwyższej jakości mieszanka do produkcji pełnoziarnistego pieczywa orkiszowego. Mąka orkiszowa, płatki orkiszowe, zakwas orkiszowy oraz ziarno słonecznika, decydują o niepowtarzalnym smaku oraz charakterze ciemnego chleba pełnoziarnistego. Polecany dla alergików.