Receptura:

Dinkel Królewski 100% Mix7.00kg
Mąka pszenna typ 7503.50kg
Drożdże0.35kg
Sól0.08kg
Woda8.40l
RAZEM:19.33kg

Parametry:

  • Czas miesienia (m. spiralna):
  • 4 min.wolno 8 szybko
  • Temperatura ciasta:
  • 28 - 20°C
  • Naważka kęsów:
  • 550g
  • Czas leżakowania:
  • ok. 30 min.
  • Czas fermentacji:
  • 45 – 50 min. (temp. 36°C, wilgotność 70%
  • Czas pieczenia:
  • 55-60 min.
  • Temperatura pieca:
  • 250°C opadająca do 200°C

Wytwarzanie:

Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Odważyć na kęsy bezpośrednio do foremek. Po wygarowaniu wypiekać z obfitym zaparowaniem. Ostatnie 10 min. piec przy otwartym lufcie.
Dinkel 70%

Najwyższej jakości mieszanka do produkcji pełnoziarnistego pieczywa orkiszowego. Mąka orkiszowa, płatki orkiszowe, zakwas orkiszowy oraz ziarno słonecznika, decydują o niepowtarzalnym smaku oraz charakterze ciemnego chleba pełnoziarnistego. Polecany dla alergików.