Croissant

Croissant | 1.00 | kg |
Margaryna listkująca | 0.45 | kg |
Cukier | 0.25 | kg |
Drożdże | 0.06 | kg |
Woda | 0.45 | l |
RAZEM: | 2.21 | kg |
Czas miesienia (ubijaczka): | 2 min. wolno 6 min. szybko |
Temperatura ciasta: | 18°C |
Czas leżakowania: | 30 min. |
Czas pieczenia: | 15 min. |
Temperatura pieca: | 200°C-210°C |
Z wymienionych składników (prócz margaryny listkującej) przygotować ciasto. WODA BARDZO ZIMNA! Na 1/3 rozwałkowanego ciasta nałożyć plastry margaryny listkującej. Złożyć na 3 i wałkować do grubości 8 mm. Składać trzykrotnie (3/3/4). Pomiędzy wałkowaniem ciasto powinno być schładzane w lodówce. Następnie rozwałkować ciasto na 3 mm i wycinać trójkąty. CIASTO FRANCUSKIE: bez cukru i drożdży a margaryny listkującej 700-750 gram.