Croissant
Croissant
Croissant1.00kg
Margaryna listkująca0.45kg
Cukier0.25kg
Drożdże0.06kg
Woda0.45l
RAZEM:2.21kg
Czas miesienia (ubijaczka):2 min. wolno 6 min. szybko
Temperatura ciasta:18°C
Czas leżakowania:30 min.
Czas pieczenia:15 min.
Temperatura pieca:200°C-210°C

Z wymienionych składników (prócz margaryny listkującej) przygotować ciasto. WODA BARDZO ZIMNA! Na 1/3 rozwałkowanego ciasta nałożyć plastry margaryny listkującej. Złożyć na 3 i wałkować do grubości 8 mm. Składać trzykrotnie (3/3/4). Pomiędzy wałkowaniem ciasto powinno być schładzane w lodówce. Następnie rozwałkować ciasto na 3 mm i wycinać trójkąty. CIASTO FRANCUSKIE: bez cukru i drożdży a margaryny listkującej 700-750 gram.