Drożdżówka Półfrancuska
Drożdżówka Półfrancuska
Mąka pszenna typ 55010.00kg
Margaryna listkująca4.00kg
Drożdżówka Maślana1.50kg
Cukier1.50kg
Drożdże0.60kg
Woda6.50l
RAZEM:24.1kg
Czas miesienia (m. spiralna):2 min. wolno 6 min. szybko
Czas miesienia (miesiarka spiralna):2 min. wolno 6 min. szybko
Temperatura ciasta:28 - 30 C
Czas le?akowania:4x10 min.
Naważka kęsów:350 g
Czas leżakowania:ok. 15 min.
Czas fermentacji:40 - 50 min. (temp. 36°C, wilgotność 70
Czas pieczenia:35 min.
Temperatura pieca:240°C opadająca do 200°C

Według powyższej receptury zmieszać wszystkie składniki. Woda powinna być zimna. Ciasto przełożyć margaryną listkującą (20dag/1kg ciasta) i wałkować 3-3-4. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.