Chleb Orkisz-Żyto
Chleb Słód-Orkisz-Żyto | 4.00 | kg |
Mąka żytnia typ 720 | 4.00 | kg |
Mąka pszenna typ 750 | 2.00 | kg |
Drożdże | 0.30 | kg |
Woda | 7.40 | l |
RAZEM: | 17.7 | kg |
Czas miesienia (miesiarka spiralna): | 4 min. wolno 4 min. szybko |
Temperatura ciasta: | 28°C |
Naważka kęsów: | 690g |
Czas leżakowania: | 15 min. |
Czas fermentacji: | 30-40 min. |
Czas pieczenia: | 60 min. |
Temperatura pieca: | 220°C opadająca do 180°C |
Według powyższej receptury wyrobić ciasto. Po odważeniu kęsów ciasta i ich zaokrągleniu, ciasto obtoczyć w mące żytniej, włożyć do koszyczków lub zostawić na deskach i poddać fermentacji końcowej.