Chleb Plebejski
Żytni Królewski 40% Mix | 4.00 | kg |
Mąka graham | 3.00 | kg |
Mąka żytnia typ 720 | 3.00 | kg |
Drożdże | 0.40 | kg |
Woda | 7.00 | l |
RAZEM: | 17.4 | kg |
Czas miesienia (m. spiralna): | 2 min. wolno 6 min. szybko |
Temperatura ciasta: | 26°C |
Naważka kęsów: | 550 g |
Czas leżakowania: | 2 x 10 min. |
Czas fermentacji: | 40 min. (temp. 35°C, wilgotność 75%) |
Czas pieczenia: | 50 min. |
Temperatura pieca: | 230°C opadająca do 200°C |
Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Po okresie leżakowania rozważyć na kęsy. Kęsy układać do foremek. Posypać z góry posypką dekoracyjną.