Chleb orkiszowy DINKEL
Dinkel Królewski 100% Mix | 10.00 | kg |
Drożdże | 0.18 | kg |
Woda | 7.00 | l |
RAZEM: | 17.18 | kg |
Temperatura ciasta: | 28-30°C |
Naważka kęsów: | 2 x 550g |
Czas leżakowania: | ok. 30 min. |
Czas fermentacji: | 45 50 min. (temp. 36°C, wilg. 70%) |
Czas pieczenia: | 70-75 min |
Temperatura pieca: | 250°C opadająca do 200°C |
Czas miesienia (ubijaczka): | 4 min. wolno 8 min. szybko |
Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Odważyć na kęsy i obtoczyć ze wszystkich stron w słoneczniku i włożyć po dwa chleby do foremki. Po wygarowaniu wypiekać z obfitym zaparowaniem. Ostatnie 10 min. piec przy otwartym lufcie.