Chleb Bożonarodzeniowy
Chleb Bożonarodzeniowy
Dinkel Królewski 100% Mix10.00kg
Rodzynki,daktyle,morele5.00kg
Suszone śliwki3.00kg
Orzechy włoskie2.00kg
Drożdże0.30kg
Cynamon0.02kg
Woda7.40l
RAZEM:27.72kg
Czas miesienia (m. spiralna):4 min.wolno 8 szybko
Temperatura ciasta:28 - 30°C
Naważka kęsów:2 x 550g
Czas leżakowania:ok. 30 min.
Czas fermentacji:45 – 50 min. (temp. 36°C, wilgotność 70
Czas pieczenia:70- 75 min.
Temperatura pieca:250°C opadająca do 200°C

Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Uwaga! Owoce dodać przed końcem mieszania. Odważyć na kęsy i obtoczyć ze wszystkich stron w słoneczniku i włożyć po dwa chleby do foremki. Po wygarowaniu wypiekać z obfitym zaparowaniem.. Ostatnie 10 min. piec przy otwartym lufcie.