Chleb Bożonarodzeniowy
Dinkel Królewski 100% Mix | 10.00 | kg |
Rodzynki,daktyle,morele | 5.00 | kg |
Suszone śliwki | 3.00 | kg |
Orzechy włoskie | 2.00 | kg |
Drożdże | 0.30 | kg |
Cynamon | 0.02 | kg |
Woda | 7.40 | l |
RAZEM: | 27.72 | kg |
Czas miesienia (m. spiralna): | 4 min.wolno 8 szybko |
Temperatura ciasta: | 28 - 30°C |
Naważka kęsów: | 2 x 550g |
Czas leżakowania: | ok. 30 min. |
Czas fermentacji: | 45 50 min. (temp. 36°C, wilgotność 70 |
Czas pieczenia: | 70- 75 min. |
Temperatura pieca: | 250°C opadająca do 200°C |
Według powyższej receptury wyrobić ciasto zachowując parametry. Uwaga! Owoce dodać przed końcem mieszania. Odważyć na kęsy i obtoczyć ze wszystkich stron w słoneczniku i włożyć po dwa chleby do foremki. Po wygarowaniu wypiekać z obfitym zaparowaniem.. Ostatnie 10 min. piec przy otwartym lufcie.