Chleb Azjatycki
Według hinduskiej mitologii bóg Jama pobłogosławił nasiona sezamu i dlatego roślina ta jest uważana w Azji za symbol nieśmiertelności.
Pierwsze wzmianki o uprawie Czarnego sezamu pochodzą z Babilonu, gdzie został opisany jako "przyprawa bogów". W starożytności uprawiano go w Indiach i Azji. Zawarte w nim węglowodany, proteiny i aminokwasy sprawiają, iż sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.
Sezam zawiera: witaminy A, E, B oraz składniki mineralne: cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.
Sezam, ze względu na zawartość sesamolu i sesamolinę (najlepszych znanych naturalnym przeciwutleniaczy)ułatwia zwalczać wolne rodniki zapobiegając procesom starzenia się skóry, a także wielu chorobom m.in. nowotworowym. Ma zbawienne właściwości dla naszych włosów.
Pierwsze wzmianki o uprawie Czarnego sezamu pochodzą z Babilonu, gdzie został opisany jako "przyprawa bogów". W starożytności uprawiano go w Indiach i Azji. Zawarte w nim węglowodany, proteiny i aminokwasy sprawiają, iż sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.
Sezam zawiera: witaminy A, E, B oraz składniki mineralne: cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.
Sezam, ze względu na zawartość sesamolu i sesamolinę (najlepszych znanych naturalnym przeciwutleniaczy)ułatwia zwalczać wolne rodniki zapobiegając procesom starzenia się skóry, a także wielu chorobom m.in. nowotworowym. Ma zbawienne właściwości dla naszych włosów.
Występuje w recepturach: